Een stukje klasse voor een uitgeslapen prijs
‹ Terug

Halsing 25000 Thermo Topper

Het antwoord

Wie droomt er niet van om comfortabel en behaaglijk te slapen? Uitermate geschikt voor mensen met spier-, reuma- en gewrichtsklachten en voor mensen die het vaak koud ­hebben.
De temperatuurregeling begint in de hersenen en wordt ­gecontroleerd door hormonen. Op hun beurt houden die hormonen rekening met de interne temperatuur van het lichaam en de temperatuur van de buitenste huidlagen. Het hormoon oestrogeen maakt ook deel uit van dit temperatuursysteem. We zijn allemaal warmbloedig. Dat betekent dat onze lichaamstemperatuur zo rond de 37 graden schommelt. Toch kan dit per persoon sterk variëren. Wij hebben een aantal redenen op een rijtje gezet waarom de één het koud heeft en de ander juist niet.

Temperatuurregeling
De temperatuurregeling begint in de hersenen en wordt gecontroleerd door hormonen. Op hun ­beurt­ houden die hormonen rekening met de interne temperatuur van het lichaam en de temperatuur van de buitenste huidlagen. Het hormoon oestrogeen maakt ook deel uit van dit temperatuursysteem. We zijn allemaal warmbloedig. Dat betekent dat onze lichaamstemperatuur zo rond de 37 graden schommelt. Toch kan dit per persoon sterk variëren. Wij hebben een aantal redenen op een rijtje gezet waarom de één het koud heeft en de ander juist niet.

Lengte
Het blijkt dat kleine mensen het sneller koud hebben dan grote mensen. De reden hier zou liggen in het feit dat kleine mensen een groter lichaamsoppervlak hebben in verhouding tot hun lichaamsinhoud, en door dat in verhouding grotere lichaamsoppervlakte verliest een kleiner iemand naar verhouding sneller warmte.

Sekse
Vrouwen hebben het over het algemeen sneller en vaker koud dan mannen. Er zijn een aantal duidelijke lichamelijke oorzaken aan te wijzen dat vrouwen het sneller koud hebben, dan mannen en dat vrouwen sneller koude handen en voeten hebben, dan mannen. Dit komt onder andere door oestrogeen, het vrouwelijke geslachtshormoon. Oestrogenen komen ook bij mannen voor maar dan in veel lagere concentraties. En oestrogenen beïnvloeden onze lichaamstemperatuur, waardoor deze gedurende de cyclus wisselt. Tijdens de menstruatie is de temperatuur van een vrouw ongeveer een graad lager.

Spiermassa
Daarnaast speelt spiermassa een rol. Vrouwen hebben gemiddeld 20 tot 30 % minder spiermassa dan mannen. En spieren zorgen er onder andere voor dat het lichaam warmte opwekt. Dus wanneer iemand meer spieren heeft kan deze meer warmte opwekken. De reden dat vrouwen vaker koude handen en voeten hebben, komt omdat de handen en voeten van vrouwen minder goed doorbloed zijn, dan de die van mannen. Het bloed en de circulatie vervoert warmte vanuit de lichaamskern naar de handen en voeten. Als de doorbloeding van handen en voeten van vrouwen slechter is, dan van mannen, kan er ook minder warmte worden vervoerd, waardoor de handen en voeten van vrouwen sneller koud worden.

Gewicht
De onderhuidse vetlaag is een goede isolatielaag en houdt dus de warmte van het lichaam goed vast. Mensen die zwaarder zijn hebben een warmer gevoel omdat hun interne organen warmer zijn. Aan de andere kant zijn hun ledematen weer kouder. ­Slankere mensen hebben het daarentegen vaker koud, omdat bloed dat door de ledematen stroomt eerst opgewarmd moet worden voor dat het terug gepompt wordt. Het onderhuidse vet zou je dus kunnen zien als een menselijke isolatielaag.

Frisse lucht
Onze interne temperatuur wordt onder andere geregeld met cellen in onze huid. Deze cellen sporen kou op, en zorgen ervoor dat bij kou de haar- en bloedvaten verkleinen en de bloedcirculatie vertraagt. Bij rokers gebeurt dit sneller, terwijl actieve mensen het langer en vaker warm hebben. Mensen die weinig buiten komen zijn minder goed in staat om warmte op te wekken, dan mensen die veel buiten zijn. Mensen die veel buiten zijn, zijn wel in staat om de stofwisseling in een hogere versnelling te zetten en zo warmte op te wekken, als de lichaamstemperatuur dreigt te dalen. Het is dus een gewenning.

Geluk
Uit een Canadese studie blijkt daarnaast ook dat het geluksgevoel van invloed is op het feit dat iemand het koud of warm heeft. 

Hälsing
Voor al deze mensen die het koud ­hebben heeft Hälsing het antwoord.