wat is de beste slaaphouding

Wat is de beste slaaphouding?

Veel mensen staan er niet bij stil, maar hoe je ligt in bed kan grote invloed hebben op hoe je je de volgende dag voelt. Als je vaak ’s ochtends wakker wordt met pijn in je nek, ruk of schouders, dan heb je waarschijnlijk verkeerd gelegen. Dan is het belangrijk dat je de volgende keer de juiste slaaphouding aanhoudt. Een verkeerde slaaphouding kan dus zorgen voor klachten, maar wat is de beste slaaphouding? En welke slaaphouding is goed als je specifiek ergens last van hebt? Hier lees je welke verschillende slaaphoudingen goed zijn op welke momenten, zodat jij uitgerust wakker wordt.

Waarom is je slaaphouding belangrijk?

Tijdens de slaap herstelt je lichaam zich van de fysieke en mentale inspanningen van de dag. Een verkeerde houding kan dit herstelproces belemmeren en leiden tot chronische pijnklachten, een verminderde slaapkwaliteit en zelfs vermoeidheid overdag.

Spier- en gewrichtsklachten

Als je niet goed ligt dan blijven bepaalde spieren onnodig gespannen, waardoor ze niet goed kunnen ontspannen. Hierdoor raken bepaalde spieren overbelast en dat ga je voelen. Zo kun je bijvoorbeeld een overbelaste onderrug of stijve nek krijgen.

Beïnvloeding van je ademhaling en bloedsomloop

Een gekantelde houding kan je ademhaling bemoeilijken. Vooral bij buikslapers komt het vaak voor dat het middenrif wordt ingedrukt, waardoor je minder diep ademt. Ook de bloedsomloop kan worden beperkt wanneer ledematen afgekneld raken, wat kan leiden tot een doof gevoel of tintelingen.

Slechtere slaapkwaliteit

Een verkeerde slaaphouding kan je goede nachtrust ook verstoren. Een verkeerde houding zorgt ervoor dat je lichaam continu kleine signalen van ongemak krijgt. Hierdoor slaap je onrustiger, word je vaker wakker en kom je moeilijker in de diepe slaapfasen die zeer belangrijk zijn voor herstel. Zo wordt je in de ochtend vermoeider wakker.

Welke slaaphoudingen zijn er?

Iedereen heeft zijn favoriete manier van liggen, maar niet elke houding is even goed voor je lichaam. Hieronder zetten we de meest voorkomende slaaphoudingen op een rij.

Slapen op je rug

Wanneer je op je rug ligt, is je gewicht gelijkmatig verdeeld. Hierdoor blijft je wervelkolom in een rechte lijn, de natuurlijke houding, vooral als je een kussen onder je knieën legt. De rugligging heeft echter ook zijn nadelen. Zo kan het snurken of slaapapneu verergeren. Hierdoor is de rugligging niet in élk geval een goede slaaphouding.

Slapen op je zij

De zijligging is de meest populaire slaaphouding. Vooral de foetushouding, waarbij je op je zij ligt met opgetrokken knieën, wordt veel gekozen. Het is een fijne houding voor mensen met lage rugpijn, zwangere vrouwen, of mensen die last hebben van zure reflux. Let er wel op dat je een goed kussen gebruikt om je nek recht te houden. Een stevig kussen zorgt ervoor dat je ruggenwervel in een neutrale positie blijft.

Slapen op de buik

Op je buik slapen wordt het minst aanbevolen. Je nek ligt gedraaid wanneer je op je buik ligt, wat snel tot nekklachten kan leiden. Ook je lage rug komt in een onnatuurlijke holle positie, wat de kans op rugpijn verhoogt. Mocht je echt niet anders kunnen, gebruik dan een zeer dun kussen of geen kussen onder je hoofd.

Wat is algemeen gezien de beste slaaphouding?

De juiste slaaphouding is belangrijk om beter te slapen en lichamelijke klachten te verminderen. Een universele beste slaaphouding bestaat niet. Wat voor jou de beste slaaphouding is, hangt van verschillende factoren af. Desalniettemin zijn er welk duidelijke richtlijnen over welke houding over het algemeen de grootste voordelen heeft en dus het beste is voor een gezonde nachtrust.

De meest aanbevolen houding: Slapen op je rug

Slapen op je rug wordt het meest aanbevolen boven iedere andere slaappositie. Voordelen van slapen op je rug is dat je wervelkolom in een neutrale houding ligt. Hierdoor is je lichaamsgewicht gelijkmatig verdeeld over je lichaam. Je nek, schouders, heupen en rugspieren kunnen dan goed ontspannen.

Ook geeft dit weinig druk op gewrichten, zoals je schouders. Als je dus gewrichtsklachten hebt, is de rugligging de beste slaaphouding voor je. Daarnaast blijft je gezicht ook vrij van het kussen. Daardoor vermijd je wrijving en druk, wat helpt tegen rimpels en puistjes.

Enkele nadelen van de hele nacht op je rug slapen zijn dat je sneller last hebt van snurken. Het is dus niet geschikt voor mensen die snurken of last hebben van slaapapneu, omdat deze houding kan leiden tot vernauwing van de luchtwegen.

Minder goede slaaphoudingen

De meeste mensen slapen van nature het liefst op hun zij, en dat is helemaal niet verkeerd. Zijslapen is namelijk een heel gezonde houding, vooral als je bepaalde lichamelijke klachten hebt. Wie op de zij slaapt, houdt de luchtwegen goed open, waardoor snurken vaak minder wordt. Ook is deze houding prettig voor de spijsvertering, met name wanneer je op je linkerzij slaapt. Deze positie bevordert de natuurlijke werking van je maag en darmen, en kan helpen tegen zure reflux.

Voor zwangere vrouwen wordt de zijligging zelfs specifiek aanbevolen, omdat het de bloedtoevoer naar de baby optimaliseert. Maar ook voor mensen met lage rugpijn is deze houding vaak een uitkomst. Let alleen wel op je uitlijning. Als je op je zij ligt, kan je heup naar voren zakken, waardoor je onderrug uit balans raakt. Ook kan je nek geknikt liggen als je kussen niet de juiste hoogte heeft. Dit kun je eenvoudig oplossen. Door een zacht matras te kiezen in combinatie met een goed hoofdkussen.

Buikslapen voelt misschien veilig en geborgen, maar je lichaam betaalt er vaak de prijs voor. Buikslapen wordt door experts meestal afgeraden, omdat het leidt tot overmatige spanning op je nek en een onnatuurlijke houding van je onderrug. Als je dit toch het fijnste vindt, zorg dan in ieder geval voor een heel dun kussen, zodat je nekpijn voorkomt.

Beste slaaphouding bij lage rugpijn

De beste slaaphouding bij lage rugpijn is er één waarin je wervelkolom zijn natuurlijke vorm kan behouden, en waarbij deze het minst belast wordt. Voor de meeste mensen betekent dit: slapen op je zij met een kussen tussen je knieën, of op je rug met een kussen onder je knieën. Combineer dit met een goed matras en een passend kussen, en je bent al een heel eind op weg naar pijnvrij wakker worden.

Luister naar je lichaam, experimenteer met wat voor jou werkt, en wees geduldig. Lage rugpijn hoeft geen vast onderdeel van je ochtend te zijn. Met de juiste houding slaap je die klachten zo weg.

Beste slaaphouding bij nekpijn

De beste slaaphouding bij nekpijn is er één waarin je nek volledig ondersteund wordt en in één lijn ligt met je wervelkolom. Voor de meeste mensen betekent dit slapen op je rug, met een goed kussen dat je nek ondersteunt. Je kunt het beste kiezen voor een rugligging, maar zijslapen kan ook, mits je zorgt dat je kussen hoog genoeg is en je hoofd niet kantelt.

Buikslapen is het minst geschikt, en als je deze houding aanhoudt, kan dat je nekklachten verergeren. Met het juiste kussen, een bewuste houding, en wat aanpassingen in je slaaproutine, kun je nekpijn aanzienlijk verminderen en soms zelfs helemaal laten verdwijnen.

De ideale slaaphouding voor je persoonlijke situatie

Er zijn verschillende slaaphoudingen die allemaal zijn voor- en nadelen hebben. Het belangrijkste is dat het aansluit bij wat voor jou werkt. Als je regelmatig rugpijn, pijn in de nek of eventuele medische klachten ervaart, is het goed om in de gaten te houden welke slaaphouding kan zorgen voor een goede nachtrust. Ook bij het kopen van een matras of hoofdkussen is je slaaphouding belangrijk. Zijslapers hebben bijvoorbeeld een ander soort matras nodig dan rugslapers. Let op je houding, investeer in de juiste ondersteuning en luister naar de signalen van je lichaam. Zo word je elke ochtend weer fris en pijnvrij wakker.

Meer tips

Contact informatie